Alt du trenger å vite om oljebehandling av håret (FAQ)

Oljebehandling av håret er en utstrakt metode som sikter på å ta vare på håret. Flere og flere mennesker er villige til å prøve denne typen behandling, mens andre fastslår at de allerede har behandlet håret med denne helbredende prosedyren. Og sammen med den voksende populariteten til oljebehandling av håret, kommer også spørsmål som er knyttet til denne utrolige hårhelbredende prosedyren. De vanligste spørsmålene som spres over hele internett er knyttet til påføringsmetoden og hvilken olje man bør bruke.

Artikkelen inneholder korte svar for å oppklare den vanligste tvilen.

Oljebehandling av håret. Hvor bør man begynne?

Det aller første steget, som bør tas før man tar olje i håret, er å avgjøre hvordan tilstanden til håret vårt er. Dette vil la oss velge riktig olje for vår daglige hårpleie. Når dette er gjort anbefales det å kjøpe en olje og lære påføringsteknikkene. Før første runde er det verdt å utføre en allergitest slik at du eliminerer eventuelle bivirkninger huden din kan bli utsatt for.

Hvilken olje er bra for mitt hår?

Regelen er enkel. Vegetabilske oljer er rike på flerumettede fettsyrer som passer for hår med høy porøsitet (skadet hår). For hår med lav porøsitet (sunt og glansfullt) anbefales mettede fettsyrer, og enumettede fettsyrer passer perfekt for hår med medium porøsitet (lett skadet eller krøllete hår). Alt som må gjøres er å definere hårets porøsitetsnivå for å velge riktig olje. I de fleste tilfeller kan uansett en oljes virkning evalueres på slutten av behandlingen.

Hvor kjøper man hårolje?

De mest populære vegetabilske oljene som kan brukes til oljebehandling av håret kan finnes i vanlige butikker som selger matoljer (solsikkeolje, olivenolje, rapsolje, linfrøolje, kokosolje eller druefrøolje). Noen av de rene oljene, som lakserolje eller arganolje, kan også kjøpes på apoteket. Når det gjelder parfymeri, tilbyr disse i de fleste tilfellene kosmetikk basert på blandinger av vegetabilske oljer. Men den udiskutable vinneren er internett, hvor man kan finne alle oljene som produseres verden over. I tillegg anbefales det å bla gjennom distributørens offisielle nettsider og besøke parfymerier eller auksjoner på nett for å finne oljen man ser etter.

Hvor mye olje er det meningen man skal bruke i håret?

Det finnes ingen restriksjoner når det gjelder mengden olje som brukes i håret, men generelt er det ikke noe behov for å bruke store mengder. Avhengig av konsistensen til produktet holder det med noen dråper eller så mye som to spiseskjeer (vennligst merk at det anbefales ikke å bruke mer enn fire spiseskjeer for dagen). Det er viktig å ta en slik mengde olje i håret som gjør at den fritt absorberes så den ikke tynger håret ned. Videre kan det bli problematisk å fjerne det naturlige produktet helt når oljebehandlingsrunden er over, hvis man bruker store mengder.

Bør en olje påføres kun i hodebunnen, eller bør den tas i håret også?

Påføring av en olje avhenger av typen produkt vi skal bruke. For å demonstrere er det anbefalt å gni tunge oljer eller oljeblandinger utelukkende inn i hodebunnen, mens det er bedre å påføre lettere oljer i hele håret. Selv om påføring av oljer for det meste er lik for alle produktene, anbefales det å se på brosjyren eller besøke produsentens nettsider for å se på bruksanvisningen.

Hvordan utfører man prosedyren bak oljebehandling av håret?

Oljebehandling av håret er en hårpleieprosedyre som kan utføres på mange måter. Vegetabilske oljer kan tas i tørt, fuktig eller vått hår. Når det gjelder selve behandlingen kan den utføres før eller rett etter sjamponering. Oljer kan også brukes for å sette frisyren. Det finnes mange måter å påføre oljer i håret. Gi noen av dem et forsøk for å finne den som er mest praktisk for deg.

Hvor lenge bør oljen bli værende i håret?

Naturlige vegetabilske oljer regnes som helt trygge for den menneskelige organismen, og derfor er det ingen begrensninger som er forbundet med tiden man lar produktet være på. Som nevnt over kan håret behandles med olje rett før sjamponering. Men jo lenger oljen blir værende i håret, jo mer tid har alle de nærende stoffene på å trenge dypt inn i hårets struktur. Oljen kan bli værende på over natten.

Hvordan ser man om oljebehandlingen virker?

Faktisk er det lett å se. Hvis håret ditt blir synlig glattere, sunnere og rett og slett ser bedre ut enn før behandlingen, da er det et tegn på at oljebehandlingen av håret fungerer. Generelt skal resultatene begynne å synes etter en ukes jevnlig påføring av olje, men alt avhenger av hvor mottakelig hver persons hår er.

Hvilke metoder for oljebehandling finnes?

Det finnes tre grunnleggende metoder for oljebehandling av håret, som kan kombineres etter ønske. For eksempel kan du påføre olje i tørt hår, i de fleste tilfeller før sjamponering. Naturligvis er det også mulig å ta olje i fønet hår, for eksempel rett etter styling, for å gi glans og gjøre børsting lettere. Den andre metoden for å pleie håret med olje er å ta produktet i vått hår. I dette tilfellet kan håret være vått rett før behandlingen (bare for å ta i oljen) eller du kan påføre produktet etter sjamponering (husk å fjerne overflødig vann først). Det finnes enda en metode, nemlig å ta håret i en bolle som inneholder en blanding av vann og olje. Videre kan oljer også blandes med andre pleieprodukter. Det anbefales også å bruke naturlige oljer som baser for hjemmelagde hårpleieprodukter (som håroljemist).

Hva er de mest populære håroljene?

Arganolje, et luksuriøst stoff med regenererende virkning, er definitivt stoffet som regjerer kosmetikkverdenen. Andre populære produkter er kokosolje og orientale oljer fra India. Andre oljer som også gjerne brukes av mange kvinner er blant annet macadamiaolje, mandelolje, solsikkeolje, druefrøolje, lakserolje, sesamolje og linfrøolje. Selvsagt er dette bare en liten del av alle oljene som finnes tilgjengelig.

Kan oljebehandling skade håret?

Absolutt ikke. Oljebehandling av håret er en helt naturlig hårpleiemetode. Håroljer er helt trygge. Verst tenkelige scenario er at de kanskje ikke gir noen effekt, hvis de ikke passer for håret ditt. De vil absolutt ikke ødelegge hårets tilstand dramatisk, selv hvis de påføres i altfor store mengder.

Hva er resultatet av å påføre oljer som ikke passer?

Det er essensielt å matche oljene riktig med hårtypen fordi det avgjør hvor effektiv behandlingen er. Velutvalgte oljer oppfyller hensikten sin, forbedrer hårets tilstand og eliminerer alle problemer knyttet til hårstråene. På den andre siden kan oljer som ikke passer intensivere for eksempel krusethet, gjøre håret matt, tynge ned hårstråene eller gjøre børsting vanskeligere. Den gode nyheten er at dette ikke er permanent.

Hvordan finner jeg hårtypen min?

Hår har forskjellige porøsitetsnivåer. Den letteste måten å finne typen på er å utføre en test med et glass vann. Selvsagt er det å gå til en trichologist (en hårlege) mer pålitelig. Men når det gjelder testen, trekk ut et hårstrå og legg den i et glass friskt vann. Et hår som synker raskt er skadet og mangler fuktighet. På den andre siden er et hårstrå som blir værende på vannets overflate sunnere, og alt det trenger er å bli beskyttet mot ytterligere skade.

Hvorfor passer ikke kokosolje til å behandle skadet hår?

De fleste er feilaktig overbevist om at kokosolje er et remedie for problemer med skadet hår. På internett finnes det rikelig med artikler om de fuktighetsgivende og regenererende egenskapene til oljen. Sannheten er at kokosolje gir fuktighet, men bare indirekte; det den egentlig gjør er å forhindre vanntap. På grunn av den store fordelen til mettede fettsyrer passer kokosolje best til hår med lav porøsitet (sunt hår).

Hvilken metode for oljebehandling er mest effektiv?

Alle oljebehandlingsmetoder er effektive. Den mest intensive virkningen gis absolutt av oljebehandling over natten. På den andre siden garanteres det jevnest fordeling av oljen ved å legge håret i en skål fylt med en blanding av vann og olje.

Hva er hårporøsitet?

Hårporøsiteten er graden av hvor skadet ‘skallet’ som beskytter hvert hårstrå er. Den ytre delen av håret er bygget opp av flere overlappende skjellag. Når skjellaget er helt åpent, betyr det at hårets porøsitet er høy. I praksis er slikt hår grovt, stivt og dårlig beskyttet.

Hvilken hårporøsitet har jeg?

Det finnes tre typer porøsitet: lav, medium og høy. Hår med lav porøsitet er rett, vanskelig å style, glatt og regnet som sunt. Hår med høy porøsitet er superskadet, dehydrert, flisete, sprøtt, grovt, stivt og glansløst. Hår med medium porøsitet er kategorisert et sted mellom disse, men tilstanden kan forverres.

Hva er sammenhengen mellom oljer og hårets porøsitet?

Oljer som inneholder forskjellige fettsyrer matcher forskjellige hårtyper. For å forklare, bør man hvis man har hår med lav porøsitet kun bruke kosmetiske smør for å få de positive resultatene man kan få av oljebehandling av håret. Kosmetiske smør har størst innhold av mettede fettsyrer. Når det gjelder hår med medium porøsitet, får dette fordel av å behandles med enumettede fettsyrer, mens hår med høy porøsitet bør eksponeres mot flerumettede fettsyrer. Og dette er grunnen til at det å avgjøre porøsiteten til håret er avgjørende for oljebehandling av håret.

Hva koster håroljer?

Det kan virke innlysende, men prisen på en hårolje avhenger av oljen vi vil kjøpe. For å forklare, er oljer som utvinnes av vanlige planter, hvor produksjonen ikke tar lang tid, naturlig billigere. På den andre siden koster eksotiske oljer som argan, marula eller macadamia mer. Verdens dyreste olje utvinnes fra damaskusrosen (Rosa x damascena).

Hvordan virker håroljer?

Egenskapene til håroljer kan være overraskende. Naturlige oljer, spesielt de som er kaldpresset og uraffinerte, fungerer på en kompleks måte. De gir fuktighet, næring, styrker, regenererer, gir glans, glatthet og løser andre problemer som har med håret å gjøre. Blant disse kan vi finne oljer som stimulerer hårveksten, samt oljer som kan eliminere flass, begrense talgutskillelse, beskytte håret mot høye temperaturer, fungere som UV-filter og mye, mye mer.

Kan håroljer aksellerere hårveksten?

Det kan de faktisk. Takket være jevnlig påføring av naturlige oljer i hodebunnen, og kombinert med massasje, kan de aksellerere hårveksten betydelig i tillegg til å aktivere ‘sovende’ hårsekker. Faktisk kan babyhår begynne å vokse ut som en konsekvens av oljebehandling av håret. De mest populære oljene som får håret til å vokse raskere er lakserolje, amlaolje og Hindu brahmiolje.

Kan jeg bruke oljebehandling av håret når jeg har flass?

Oljebehandling av håret foretrekkes for å motvirke hodebunnsproblemer, inkludert flass. Hvis en olje velges riktig (som sibirsk gran), kan den regulere arbeidet til talgkjertlene ved å begrense overflødig talgproduksjon, den kan være anti-sopp og antibakteriell, som igjen bidrar betydelig til å eliminere flassproblemet.

Finnes det noen kontraindikasjoner mot oljebehandling?

De eneste kontraindikasjonene har kun med allergi mot en bestemt plante å gjøre. For å forklare, er det ikke anbefalt å påføre hasselnøtt- eller valnøttoljer hvis en person er allergisk mot nøtter. Utenom dette er det ingen andre tilfeller der oljer ikke kan brukes. Faktisk anbefales naturlige oljer for å behandle den delikate huden til nyfødte.

Kan kvinner bruke oljer mens de er gravide?

Ja, gravide og ammende kvinner kan bruke naturlige oljer. For å fortelle mer anbefales det til og med å erstatte vanlig kosmetikk som inneholder kunstige konserveringsstoffer og andre stoffer med naturlige oljer. Noen naturlige oljer kan også motvirke strekkmerker og misfarginger av huden.

 Er det sant at oljer får håret til å tørke raskere?

Oljer kan skynde på tørketiden til håret fordi fett ikke blander seg med vann. Når en olje absorberes i håret skyver den vannet som har samlet seg på hårstråene ut. Dette er grunnen til at oljebehandlet hår tørker raskere, og varmen produsert av en hårføner øker absorberingen av oljer. På denne måten kan man korte ned tiden brukt på hårføning med så mye som 50%.

Hvorfor er håroljer bedre enn vanlig balsam?

Naturlige oljer er effektive erstatninger for balsam, hårmasker og andre pleieprodukter. De virker ikke bare på overflaten, men er i stand til å regenerere og styrke håret fra innsiden. Videre er virkningen mer intensiv, og ved jevnlig bruk kan oljene forbedre hårets tilstand permanent. Bortsett fra dette er naturlige oljer mye tryggere, og passer hårets struktur bedre.

Inneholder oljer silikoner, parabener og alkoholer?

Hvis vi snakker om rene, naturlige oljer så nei, de inneholder ingen av de ovennevnte. Naturlige oljer er kosmetikk helt fri for skadelige stoffer. I stedet inneholder de rikelig med vitaminer, mineraler, fettsyrer, fytosteroler og noen ganger til og med squalen i tillegg til andre sunne stoffer. Silikoner, parabener eller alkoholer kan finnes i oljeblandinger som lages av forskjellige kosmetikkmerker, derfor er det lurt å sjekke ingredienslisten før du kjøper et bestemt hårprodukt.

Kan hårolje balansere hudens pH-nivå?

De fleste av de naturlige håroljene ligner på den menneskelige huden i sammensetning. Av den grunn er de perfekte til å trenge inn i håret, siden de kan gjenoppbygge den naturlige hydrolipidbarrieren til huden, regulere talgproduksjonsnivået i tillegg til å positivt påvirke hudens pH-nivå.